Skip to content

Aan de slag met de Creality CR-10 3d printer

Aan de slag met de Creality CR-10 3d printer

Na een lange zoektocht heb je uiteindelijk de geschikte 3d printer gevonden; de Creality CR-10. Vol verwachting heb je de 3d printer bij een webshop besteld en de volgende staat de printer al bij je voor de deur. Nu kan je er mee aan de slag! Maar, hoe werkt dat exact? Wij helpen je op gang.

 

Ontwerpen

Met een 3d printer kan je objecten gaan printen. Deze objecten worden gemaakt met behulp van specifieke materialen. Bij de Creality CR-10 3d printer heb je de keus uit vele soorten materialen. Dat is één van de grote voordelen van deze handige 3d printer. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor PLA, PETG, HIPS en TPU.

 

Maar, voordat je aan de slag gaat met deze materialen, is het van belang om een ontwerp te maken. Een ontwerp dien je te maken met specifieke software op je computer. Je kan dit zelf ontwerpen, maar je kan hiervoor ook ontwerpen van andere personen gebruiken. Dat is mogelijk doordat de Creality CR-10 volledig open source is.

Qua software kan je kiezen voor onder andere Cura, Simplify3D en Repetier Host.

Als je eenmaal een ontwerp hebt gemaakt, is het zaak om deze uit te gaan printen. Dat gaat echter niet zonder slag of staat. Nee, de software op je computer gaat het ontwerp in vele lagen omzetten. Elke laag heeft bepaalde kenmerken en details. Vervolgens worden al deze lagen naar de printer toegestuurd; dat kan middels een kabel, via de WiFi of via een SD kaart.

Printen

De printer gaat vervolgens aan de slag met het printen van alle lagen. Hierbij wordt filament (het gekozen materiaal) gebruikt. De extruder van de 3d printer, deze is erg goed bij de Creality CR-10, zorgt er voor dat dit materiaal gesmolten wordt.

 

Door de kenmerken van de CR-10 3d printer zijn de prints erg nauwkeurig. Het is echter wel een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ga dus snel aan de slag. Veel plezier en succes!