Skip to content

Illustraties: je kunt er niet omheen

Zonder dat de meeste mensen het zich beseffen, krijg je iedere tientallen illustraties te zien die gemaakt zijn door professionele illustratoren. Van websites tot posters en van boeken tot reclame: illustraties zijn er in alle vormen en maten.

Heb je zelf illustraties nodig, bijvoorbeeld voor een flyer of een boek, dan heb je de keuze uit een groot aantal illustratoren. Wil je de juiste illustrator vinden, dan kun je op de volgende zaken letten om tot de juiste keuze te komen:

  1. Ervaring

Kies het liefst voor iemand die al enige ervaring heeft als illustrator. Leuk kunnen tekenen is immers wat anders dan goed kunnen illustreren. Een illustratie hoort vrijwel altijd bij bijvoorbeeld een tekst of ander beeld.

Hierbij moet de illustratie op de juiste manier een geheel vormen met de rest van het werk. Dit is een vak apart en iets anders dan simpelweg goed kunnen tekenen.

Doorgaans heeft een illustrator met ervaring hiervoor de juiste kennis opgedaan en is de kans het grootst dat je een illustratie krijgt die aansluit bij de rest van het werk.

  1. Stijl

Nog een belangrijke factor is uiteraard de stijl van de illustrator. Iedere illustrator heeft een andere stijl en deze kunnen erg ver uiteen liggen.

Daarbij gaat het niet alleen om het type tekenen, maar ook om het materiaal dat er meestal wordt gebruikt. Hoewel de meeste illustratoren aan het werk kunnen met diverse materialen, hebben ze vaak wel een voorkeur voor een specifiek materiaal.

Je kunt hierbij denken aan potlood, maar ook waterverf, aquarelverf of geheel digitaal. Kies voor een illustrator die goed is in de stijl die jij graag wilt zien.

  1. Intakegesprek om illustrator in te schatten

De laatste factor is de illustrator als persoon: zorg altijd voor een face-to-face gesprek voor je met iemand in zee gaat. Werk je met een illustrator, dan moet je goed op één lijn zitten met elkaar om elkaar goed te begrijpen en werken te creëren die goed op elkaar aansluiten.

Meestal merk je gedurende een gesprek al snel of je het goed kunt vinden en of de samenwerking waarschijnlijk soepel zal gaan verlopen, of juist niet. Laat dit altijd meewegen in je keuze voor een specifieke illustrator.